Assalamualaikum sahabat..
Maka bermulalah fasa kesibukan saat berpraktikum di sekolah..tapi masih bersyukur dek hanya mengajar 10 jam seminggu..nasiblah kalau dapat masa maksimum sebanyak 12 jam..agaknya patah tangan hamba menulis rancangan pengajaran harian sehari-hari..huhu
Namun sekolah kali ini agak tidak seronok berbanding sekolah yang lepas ekoran sikap guru di aliran Pendidikan Khas yang suka "menganyam ketupat" walaupun di bulan puasa...masing-masing mempertikaikan komitmen dan tugas yang diperoleh...
Hairan juga hamba kerana inilah pertama kali hamba ke sekolah yang persekitarannya kurang mesra, terutamanya di aliran Pendidikan Khas yakni majoriti gurunya selalu bersikap ceria, keratif, dan mesra alam...Sebagai guru pelatih, hamba hanya mampu tersenyum mendengar dan melihat orang di sekeliling "menganyam ketupat"...orang baru mestilah kena bermanis muka..yer dak? hehe...
Bak kuih ni yang terkenal dengan rasa manisnya...mungkin ada sahabat yang tahu namanya dan pernah mecuba (^_-)
24 comments:
macam kuih baulu je...
a ah...nak komen macam cikgu kancil jgk..rupa dah macam bahulu..tapi mcm basah je..kuih apa tu..?
Kancil 8349 : rupa sama tapi warna dan teksturnya lain
Dylla Abas : memang sejenis kuih basah ni..namanya nekbat
mu praktikal mano?
salam ziarah petang2.. owh dah praktikal ye tuan hamba.. semoga sukses ye..
selamat berbuka puasa.
Zul Fattah : area tempat aku belajar ni jgk sbb dekat dgn pensyarah pembimbing
alif ismail : w'slm...terima kasih...selamat berbuka juga buat sahabat Alif
sedap kuih ni.. manis lembut. tak jmpa lagi kt seremban ni
Keri Ikhwan : huhu...di melaka juga tak dijumpai..
tak rugi pun bermesra.
lagi banyak kit amengumpat lagi banyaklah kesalahan kita yang akan tersembul nampak. betul tak?
org yg suka mengumpat perasan yang dorang bestttttttttttttttttttt sangat.
hohoho...... saya memang sangat kenal kuih ni... NAMANYA 'NEKBAT' itu org Kelantan panggilnya. Sebabnya keluarga saya memang mengusahakan kuih ni. Dari zaman saya tadika lebih kurang 17 tahun lamanya mak saya mengusahakannya hanya di bulan puasa.
Sangat mencabar sebab kami gunakan kayu api untuk membakarnya tambah2 lagi di bulan puasa, dan sebanyak 10 ribu biji sehari perlu disiapkan untuk tempahan peraih. Dan malamnya kami kena gilir untuk tidur... Itu lah rezeki kami sekeluarga untuk ma abah sekolahkan kami adik beradik dengan hasil jualan NEKBAT
nak skit...
My recent post : Khasiat Halia - Infografik
salam...
sedapnye kuih tradisional tuh..nak gi beli gak lah sehinggit..hehehe..
slamat berbuka puasa utk tuan hamba...
ooo..macam tu rupanya...namun cantik
kuih pe ni dik????
wantie ; hamba setuju dengan kata sahabat Wantie
MystoryPic : pandai sahabat...sahabat orang negeri mana yer?
Lime Dotmy : sahabat puasa ke idak ni??
alif ismail : amboi sahabat..mentang-mentang la ada di kampung yer
Kancil 8349 : (^_^)
Budak Kampung : kuih nekbat =)
bah ceritalah macam mana 3no bersahur dan berbuka puasa
Kancil 8349 : berada di asrama tersangatlah ringkas cara berbuka dan sahur hamba...malu pula untuk diceritakan..huhuk
Post a Comment